Strese Karşı 10 Etkili Adım

Stresle Başa Çıkmanın Yolları

Uzman Psikolog Jülide Unutmaz, stresle mücadele etmenin önemini vurgulayarak, modern hayatın verdiği stresin insan sağlığını olumsuz etkilediğini belirtti.

Stresin, kişinin kendisini tehdit altında hissettiği durumlara verdiği doğal bir tepki olduğunu ifade eden Unutmaz, stresin çeşitli şekillerde ortaya çıkabileceğini söyledi. İş yükü, mükemmeliyetçilik, gelecek kaygısı gibi faktörlerin stresi artırabileceğini belirten Unutmaz, stresin vücutta fiziksel ve psikolojik etkilere neden olduğunu aktardı.

Konsantrasyon Güçlüğü Stresin Bir Belirtisi Olabilir

Uzman Psikolog Jülide Unutmaz, stresin belirtilerinin kişiden kişiye göre değişebileceğini ve stresin şiddetine bağlı olarak kaygı, sinirlilik, konsantrasyon güçlüğü gibi belirtilerin ortaya çıkabileceğini açıkladı.

Negatif Etkiler Çeşitli Faktörlerden Kaynaklanabilir

Stresin yanı sıra, zihinsel sağlığı etkileyen başka faktörlerin de olduğunu belirten Jülide Unutmaz, uzun süreli fiziksel hastalıklar, aile içi çatışmalar veya sosyal izolasyon gibi durumların da ruh sağlığını olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti.

Stresle Baş Etmenin Yolları

  1. Düzenli nefes ve gevşeme egzersizleri yaparak sakinleşin.
  2. Egzersiz yapmayı alışkanlık haline getirerek stres hormonlarını azaltın.
  3. Uyku düzeninize dikkat ederek kan şekeri dalgalanmalarını önleyin.
  4. Sağlıklı ve dengeli beslenerek stres toleransını artırın.
  5. Zaman yönetimine önem vererek günlük işlerinizi planlayın.
  6. Kişisel hobilerle ilgilenerek keyifli zamanlar yaratın.
  7. Sosyal destek alarak güvende hissedin.
  8. Olumsuz düşünceleri fark ederek pozitif düşünceye yönlendirin.
  9. Meditasyon ve mindfulness uygulayarak kaygılarınızla baş etmeyi öğrenin.
  10. Profesyonel destek alarak ruh sağlığınızı koruyun.

 

BSHA / Bilim ve Sağlık Haber Ajansı

Related Posts

Uzmanından güneş yanığı uyarısı: Yıllar sonra da deri kanserine neden olabiliyor

Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz, güneş yanıkları açısından kısa süreli tatillerden korktuklarını belirterek, güneş yanığından sonra sırtta oluşan lekelerin kayıt altına alınarak, düzenli takibinin önemli olduğunu söyledi.

Menenjit vakaları artıyor: Bu belirtiler varsa dikkat!

Türkiye’de ve dünyada artan menenjit vakaları endişe yaratırken, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Mehmet Öztürk, önemli uyarılarda bulundu. Hatalığın grip gibi başlayıp, çok ciddi sorunlara yol açabildiğine dikkati çeken Uzm. Dr. Öztürk, “El hijyeni, kalabalık ortamlarda dikkatli davranmak ve hasta kişilerden uzak durmak önemli, ancak en güçlü korunma yöntemi aşıdır. Biz hekimler olarak bu aşıyı kuvvetle öneriyoruz” dedi.

Kolesterol gerçeği: Kalp krizi riski herkese eşit değil

Kolesterolü yüksek olan herkes aynı riski taşımıyor. Kolesterol testleri çoğu zaman eksik bilgi veriyor. Gerçek riski belirlemek için trigliserit, HDL ve bel çevresine de bakmak gerekiyor. Kan tahliliniz “normal” çıksa bile kalp krizi riski taşıyor olabilirsiniz. Çünkü total kolesterol değeri, partikül boyutu, insülin direnci ve bel çevresiyle beraber değerlendirilmelidir.

Uykusuzluk mu, uyku eksikliği mi?

Uykusuzluk ve uyku eksikliği aynı şey değildir. Yatakta dönüp durmak da, hiç yatmamak da bedeni aynı ölçüde tüketir. 50 yaş üstünde uykunun süresi kadar kalitesi de düşüyor. Uyandığınızda yorgunsanız, uyuyor olmanız yetmez. Hâlâ uykusuzsunuzdur.

Kemik erimesi olanlar dikkat: Kullanılan ilaçlar, çene kemiğinde ciddi yan etkilere neden oluyor

Kemik erimesi olanlar dikkat: Kullanılan ilaçlar, çene kemiğinde ciddi yan etkilere neden oluyor

Sağlık emekçisini bayramda bedava çalıştırma formülü: ‘Emeğe yapılan açık bir haksızlık’

Sağlık çalışanlarına normal mesai tamamlanmadan yapılan bayram çalışmaları için herhangi bir ek ücret ödenmediğine dikkat çeken SAHADER Başkan Yardımcısı Filiz Aksu, “Emekçinin emeğine yapılan açık bir haksızlıktır” diye konuştu.