Kalp masajını herkes yapamaz!

Kardiyoloji Uzmanından Kalp Krizi İle İlgili İlk Müdahale Tavsiyeleri

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Baltalı, 14-20 Nisan Kalp Sağlığı Haftası’nda kalp krizi geçiren kişilere yapılan ilk müdahaleler hakkında önemli bilgiler verdi.

Prof. Dr. Mehmet Baltalı, kalp krizi anında alınması gereken en hayati adımın 112 acil hattını aramak olduğunu vurgulayarak, uzman olmayan kişilerin müdahale etmemesi gerektiğini belirtti. Bilinçsizce yapılan kalp masajının kalbi durdurabileceğini söyleyen Baltalı, kalp krizi geçiren kişinin sırt üstü yatırılması ve hareket ettirilmemesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, kişinin nefes almasını engelleyen mekanik sorunların kontrol edilmesinin yeterli olacağını da ekledi.

Acil Durumlarda Hemen Ambulans Çağrılmalı

Prof. Dr. Baltalı, kalp krizi geçiren bir kişiye yapılacak ilk müdahalenin önemine dikkat çekerek, “Kişi istirahat etmeli ve en önemlisi 112 acil ambulansı aramalıdır. Müdahaleyi uzman kişilerin yapması gerekmektedir. Kişi sırt üstü yatırılmalı ve hareket ettirilmemelidir. Ambulansın gelmesi beklenmelidir.” dedi.

Müdahalede Nefes Almayı Engelleyen Durumlar Önemli

Uzmanlar tarafından hızlı bir şekilde müdahalenin önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Baltalı, “Kişinin nefes alıp almadığı ve kalbinin atıp atmadığını kontrol etmek gerekmektedir. Ağızın açık tutulması ve nefes almayı engelleyecek durumların giderilmesi önemlidir. Uzman olmayan kişilerin müdahalesi zararlı olabilir.” şeklinde uyarıda bulundu.

Kalp masajının doğru bir şekilde yapılması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Baltalı, bu müdahalenin uzmanlar tarafından yapılması gerektiğini vurgulayarak, kişilerin kalp krizi geçiren birine müdahale etmeden önce ambulansın çağrılmasını ve uzmanların kontrol etmesini önerdi.

Kalp Krizi Geçirenlerin Durumu Uzmanlar Tarafından Anlaşılmalı

Prof. Dr. Mehmet Baltalı, kalp krizi geçiren bir kişinin durumunun uzmanlar tarafından anlaşılması gerektiğini belirterek, bu tür acil durumlarda sağlık personeli dışında kimsenin müdahale etmemesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, araç kullanırken kalp krizi geçirenlerin acil servisi araması ve yardım istemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Her maden suyu aynı değil, içmeden önce etiketine bakın!

Görünüşte sıradan bir içecek… Oysa içindeki minerallerle vücudu baştan aşağı etkiliyor! Uzmanlar uyarıyor: “Her maden suyu aynı değil, içmeden önce etiketine bakın!”

Uzmanından güneş yanığı uyarısı: Yıllar sonra da deri kanserine neden olabiliyor

Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz, güneş yanıkları açısından kısa süreli tatillerden korktuklarını belirterek, güneş yanığından sonra sırtta oluşan lekelerin kayıt altına alınarak, düzenli takibinin önemli olduğunu söyledi.

Menenjit vakaları artıyor: Bu belirtiler varsa dikkat!

Türkiye’de ve dünyada artan menenjit vakaları endişe yaratırken, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Mehmet Öztürk, önemli uyarılarda bulundu. Hatalığın grip gibi başlayıp, çok ciddi sorunlara yol açabildiğine dikkati çeken Uzm. Dr. Öztürk, “El hijyeni, kalabalık ortamlarda dikkatli davranmak ve hasta kişilerden uzak durmak önemli, ancak en güçlü korunma yöntemi aşıdır. Biz hekimler olarak bu aşıyı kuvvetle öneriyoruz” dedi.

Kolesterol gerçeği: Kalp krizi riski herkese eşit değil

Kolesterolü yüksek olan herkes aynı riski taşımıyor. Kolesterol testleri çoğu zaman eksik bilgi veriyor. Gerçek riski belirlemek için trigliserit, HDL ve bel çevresine de bakmak gerekiyor. Kan tahliliniz “normal” çıksa bile kalp krizi riski taşıyor olabilirsiniz. Çünkü total kolesterol değeri, partikül boyutu, insülin direnci ve bel çevresiyle beraber değerlendirilmelidir.

Uykusuzluk mu, uyku eksikliği mi?

Uykusuzluk ve uyku eksikliği aynı şey değildir. Yatakta dönüp durmak da, hiç yatmamak da bedeni aynı ölçüde tüketir. 50 yaş üstünde uykunun süresi kadar kalitesi de düşüyor. Uyandığınızda yorgunsanız, uyuyor olmanız yetmez. Hâlâ uykusuzsunuzdur.

Kemik erimesi olanlar dikkat: Kullanılan ilaçlar, çene kemiğinde ciddi yan etkilere neden oluyor

Kemik erimesi olanlar dikkat: Kullanılan ilaçlar, çene kemiğinde ciddi yan etkilere neden oluyor