Kavurucu sıcakta bunlara dikkat!

Sıcak Hava Kalp Sağlığını Tehdit Ediyor

Yaz mevsiminin ortasında sıcak hava dalgası Türkiye’yi etkisi altına aldı. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Demet Erciyes, bu dönemde kalp sağlığına dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. Sıcak hava vücudu serinletmek için terlemeyi artırırken, su ve mineral kaybı da artıyor. Bu durum kanın akışkanlığını azaltarak pıhtılaşma riskini artırıyor. Ayrıca, sıcak hava damar genişlemesine sebep olarak kalbin iş yükünü artırıyor ve ritim bozukluklarına neden olabiliyor.

Bebekler ve Yaşlılar Daha Fazla Risk Altında

Bebekler, çocuklar ve yaşlılar sıcak hava dalgasında daha fazla risk altında yer alıyor. Bu gruplar genellikle su tüketimini yetersiz olduğu için vücutlarının sıcağa uyum sağlaması daha zor olabiliyor. Diğer risk grupları arasında ise spor yapanlar, kalp, akciğer ve böbrek hastaları bulunuyor. Yüksek tansiyon, kalp yetersizliği gibi rahatsızlıklardan dolayı idrar söktürücü ilaç kullanan kişilerin ise yaz aylarında doz ayarlaması gerekebilir.

Yapılan Yanlışlar Kalp Sağlığını Tehdit Ediyor

Sıcak havalarda hızla tüketilen buz gibi içecekler vücut için zararlı olabilir. Çok soğuk içecekler boğazdaki mikropların çoğalmasına sebep olabilir. Ayrıca, alkol tüketimi de su kaybını artırarak güneş çarpması riskini yükseltebilir. Şekerli içecekler, çay ve kahve tüketiminin de su kaybını artırdığı bilinmeli ve bu tür içeceklerin tüketimine dikkat edilmelidir.

Soğuk Suya Dikkat!

Sıcaktan bunalan birçok kişi serinlemek için soğuk suya yönelmek isteyebilir. Ancak, özellikle kalp sağlığı açısından ani sıcak-soğuk geçişlerden kaçınılmalıdır. Vücuttaki ani ısı değişiklikleri kalp üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Bunun yerine serin tutan ama terletmeyen giysiler tercih edilmeli, yağlı yemeklerden uzak durulmalı ve spor sonrası klimalı ortamlardan kaçınılmalıdır.

Related Posts

Her maden suyu aynı değil, içmeden önce etiketine bakın!

Görünüşte sıradan bir içecek… Oysa içindeki minerallerle vücudu baştan aşağı etkiliyor! Uzmanlar uyarıyor: “Her maden suyu aynı değil, içmeden önce etiketine bakın!”

Uzmanından güneş yanığı uyarısı: Yıllar sonra da deri kanserine neden olabiliyor

Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz, güneş yanıkları açısından kısa süreli tatillerden korktuklarını belirterek, güneş yanığından sonra sırtta oluşan lekelerin kayıt altına alınarak, düzenli takibinin önemli olduğunu söyledi.

Menenjit vakaları artıyor: Bu belirtiler varsa dikkat!

Türkiye’de ve dünyada artan menenjit vakaları endişe yaratırken, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Mehmet Öztürk, önemli uyarılarda bulundu. Hatalığın grip gibi başlayıp, çok ciddi sorunlara yol açabildiğine dikkati çeken Uzm. Dr. Öztürk, “El hijyeni, kalabalık ortamlarda dikkatli davranmak ve hasta kişilerden uzak durmak önemli, ancak en güçlü korunma yöntemi aşıdır. Biz hekimler olarak bu aşıyı kuvvetle öneriyoruz” dedi.

Kolesterol gerçeği: Kalp krizi riski herkese eşit değil

Kolesterolü yüksek olan herkes aynı riski taşımıyor. Kolesterol testleri çoğu zaman eksik bilgi veriyor. Gerçek riski belirlemek için trigliserit, HDL ve bel çevresine de bakmak gerekiyor. Kan tahliliniz “normal” çıksa bile kalp krizi riski taşıyor olabilirsiniz. Çünkü total kolesterol değeri, partikül boyutu, insülin direnci ve bel çevresiyle beraber değerlendirilmelidir.

Uykusuzluk mu, uyku eksikliği mi?

Uykusuzluk ve uyku eksikliği aynı şey değildir. Yatakta dönüp durmak da, hiç yatmamak da bedeni aynı ölçüde tüketir. 50 yaş üstünde uykunun süresi kadar kalitesi de düşüyor. Uyandığınızda yorgunsanız, uyuyor olmanız yetmez. Hâlâ uykusuzsunuzdur.

Kemik erimesi olanlar dikkat: Kullanılan ilaçlar, çene kemiğinde ciddi yan etkilere neden oluyor

Kemik erimesi olanlar dikkat: Kullanılan ilaçlar, çene kemiğinde ciddi yan etkilere neden oluyor