Mamografide yapay zeka dönemi: Yüzde 90’a yakın başarıyla kansere erken teşhis

Sağlık Bakanlığı’nın Yapay Zeka Destekli Mamografi Raporlama Sistemi Kanseri Erken Teşhis Ediyor

Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ‘Yapay Zeka Destekli Ulusal Tarama Mamografi Raporlama Sistemi’, son bir yılda 1 milyonun üzerinde görüntüyü analiz etti. Yapay zeka algoritması, kanseri yüzde 90’a varan bir başarı oranıyla erken teşhis etti.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, ‘MM Tarama Sistemi’ adı verilen Ulusal Tarama Mamografisi Raporlama Sistemi’nin ilk aşamaları 2016’da başladı ve 2024’te yapay zeka entegrasyonu gerçekleştirildi. Algoritma tarafından incelenen 1 milyondan fazla mamografi görüntüsü, yüksek bir doğruluk oranıyla şüpheli bulguları tespit ederek hastalara erken teşhis imkanı tanıdı.

Bu sistem sayesinde hastaların tedaviye erken başlaması, yaşam kalitelerinin artması ve ekonomik olarak daha az yük altına girmeleri sağlandı. Erken teşhis edilen hastaların cerrahi müdahale ihtiyacının azalmasıyla tedavi maliyetlerinde de gözle görülür bir düşüş yaşandı.

MM Tarama Sistemi, mamografi görüntülerinin raporlanması, ulusal bir sistemde arşivlenmesi, çekim ve rapor kalitelerinin artırılması amacıyla hayata geçirildi. Aynı zamanda sistemin işleyişi düzenli bir şekilde sürdürülmekte ve toplum tabanlı istatistikler tutulmaktadır.

Related Posts

Uzmanından güneş yanığı uyarısı: Yıllar sonra da deri kanserine neden olabiliyor

Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz, güneş yanıkları açısından kısa süreli tatillerden korktuklarını belirterek, güneş yanığından sonra sırtta oluşan lekelerin kayıt altına alınarak, düzenli takibinin önemli olduğunu söyledi.

Menenjit vakaları artıyor: Bu belirtiler varsa dikkat!

Türkiye’de ve dünyada artan menenjit vakaları endişe yaratırken, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Mehmet Öztürk, önemli uyarılarda bulundu. Hatalığın grip gibi başlayıp, çok ciddi sorunlara yol açabildiğine dikkati çeken Uzm. Dr. Öztürk, “El hijyeni, kalabalık ortamlarda dikkatli davranmak ve hasta kişilerden uzak durmak önemli, ancak en güçlü korunma yöntemi aşıdır. Biz hekimler olarak bu aşıyı kuvvetle öneriyoruz” dedi.

Kolesterol gerçeği: Kalp krizi riski herkese eşit değil

Kolesterolü yüksek olan herkes aynı riski taşımıyor. Kolesterol testleri çoğu zaman eksik bilgi veriyor. Gerçek riski belirlemek için trigliserit, HDL ve bel çevresine de bakmak gerekiyor. Kan tahliliniz “normal” çıksa bile kalp krizi riski taşıyor olabilirsiniz. Çünkü total kolesterol değeri, partikül boyutu, insülin direnci ve bel çevresiyle beraber değerlendirilmelidir.

Uykusuzluk mu, uyku eksikliği mi?

Uykusuzluk ve uyku eksikliği aynı şey değildir. Yatakta dönüp durmak da, hiç yatmamak da bedeni aynı ölçüde tüketir. 50 yaş üstünde uykunun süresi kadar kalitesi de düşüyor. Uyandığınızda yorgunsanız, uyuyor olmanız yetmez. Hâlâ uykusuzsunuzdur.

Kemik erimesi olanlar dikkat: Kullanılan ilaçlar, çene kemiğinde ciddi yan etkilere neden oluyor

Kemik erimesi olanlar dikkat: Kullanılan ilaçlar, çene kemiğinde ciddi yan etkilere neden oluyor

Sağlık emekçisini bayramda bedava çalıştırma formülü: ‘Emeğe yapılan açık bir haksızlık’

Sağlık çalışanlarına normal mesai tamamlanmadan yapılan bayram çalışmaları için herhangi bir ek ücret ödenmediğine dikkat çeken SAHADER Başkan Yardımcısı Filiz Aksu, “Emekçinin emeğine yapılan açık bir haksızlıktır” diye konuştu.