TÜSİAD’ın raporu ortaya çıkardı: Alarm veriyor önlem almak kaçınılmaz hale geldi

TÜSİAD ve PwC Türkiye, Yaşlılık Politikaları Araştırması Raporunu Hazırladı

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) ile PwC Türkiye iş birliğiyle gerçekleştirilen çalışma sonucunda “Demografik Dönüşüm ve İhtiyaçlar” başlıklı rapor ortaya çıktı. Rapor, Türkiye’nin diğer ülkelere kıyasla daha hızlı yaşlandığına işaret ederek, demografik fırsat penceresinin hızla kapanma aşamasında olduğunu vurgulamaktadır. TÜSİAD, yaşlı nüfusun ihtiyaçlarını karşılayacak kapsamlı politikaların hayata geçirilmesi gerektiği konusunda çağrıda bulunmaktadır.

2040’tan İtibaren Her 6 Kişiden Biri Yaşlı Olacak

Rapora göre, Türkiye’de 2040 yılında her 6 kişiden biri 65 yaş ve üzeri olacak. Bu oran, dünya ortalaması ile 2050 yılında birleşecek. Ayrıca, 55-64 yaş aralığındaki nüfus azalırken, 75 yaş ve üstü ileri yaş grubunun oranında önemli bir artış beklenmektedir.

Yaşlıların Mutluluk Oranı Düşüyor

Dünya genelinde kişi başına gelir ile yaşlı mutluluğu arasında pozitif bir ilişki görülmesine rağmen Türkiye’de yaşlıların mutluluk oranı düşüş göstermektedir. 2018’de mutlu olduğunu belirten yaşlıların oranı %61.2 iken, bu oran 2023 yılında %56’ya gerilemiştir. Dünya Mutluluk Raporu’na göre Türkiye, 60 yaş ve üzeri mutluluk sıralamasında 143 ülke arasında 92. sırada yer almaktadır.

Sağlıklı Yaşam Süresi Azalırken Bakım Hizmetleri Yetersiz Kalıyor

65 yaşındaki bir bireyin sağlıklı yaşam süresinin 2016-2018 döneminde 6.6 yıl iken, 2020-2022 arasında 6.3 yıla düştüğü rapor edilmektedir. Yaşlı nüfusun %79’u kronik hastalıklarla mücadele etmekte olup, %32’si hastalıkların günlük yaşamlarını olumsuz etkilediğini belirtmektedir. Evde bakım talebi %27 seviyesinde olmasına karşın, sadece %2.5’i bu hizmetten yararlanabilmektedir. Gelirlerinin büyük bir kısmı emekli aylıklarından oluşmaktadır.

“Demografik Fırsat Penceresi Kapanmak Üzere”

TÜSİAD Sosyal Kalkınma Yuvarlak Masası Başkanı Yılmaz Yılmaz, Türkiye’nin hızla yaşlanan ülkeler arasında olduğunu belirtmektedir. OECD verilerine göre, 2050 yılında Türkiye’de 65 yaş ve üzeri nüfus oranının %20’yi aşması öngörülmektedir. Yılmaz, çalışma çağındaki nüfus oranının azaldığına dikkat çekerek, bu dönemi iyi değerlendirip yaşlı nüfus için ekonomik ve sosyal güvenlik sistemlerini güçlendirmenin gerekliliğini vurgulamaktadır.

TÜSİAD’dan Yaşlılık Politikalarına Önemli Öneriler

  • Yaşlılık politikaları kapsamlı ve iş birliğine dayalı olmalıdır.
  • Koruyucu sağlık ve bakım hizmetleri yaşlıların ihtiyaçlarına uygun ve erişilebilir olmalıdır.
  • Kurumsal bakım kapasitesi artırılmalı; evde ve uzun süreli bakım desteklenmelidir.
  • Yaşlı yoksulluğu önlenmeli, sosyal güvenlik ve destek sistemleri kapsayıcı ve sürdürülebilir hale getirilmelidir.
  • Sağlıklı ve aktif yaşlanmayı teşvik eden yaş dostu şehirler ve sosyal alanlar oluşturulmalıdır.
  • Genç-yaşlı dayanışmasını güçlendirecek sosyal ortamlar ve etkinlikler sağlanmalıdır.

Related Posts

Mevduat faizleri güncellendi! İşte 800 bin TL’nin 1 aylık getirisi

Enflasyon oranlarının açıklanmasıyla milyonlarca vatandaş birikimini değerlendirecek bir yer arayışına girdi. Politika faizlerinin yüksek tutulması ile bankaların mevduat faiz oranları da güncellendi. İşte 800 Bin TL’nin 32 günlük getirisi…

Piyasa durgun: Emekli ve asgari ücretli bu parayla pazara gelebilir mi?

Van’da ikinci el otomobil pazarına araçlarını satmak için akın eden vatandaşlar alıcı bulamamaktan, alıcılar ise fiyatların pahalı olmasından yakındı. Bir vatandaş, “Van’da zaten piyasa çok kötü. Tamamen batmış bir durumda. Hükümetin de bize yaptığı …

4 yıl sonra ilk! Merkez Bankası açıkladı: 19 Mart’tan sonra iki kez piyasaya doğrudan müdahale edilmiş

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dövizdeki sert yükselişe karşı 4 yıl sonra ilk kez piyasaya müdahale etti. 19 Mart’ta İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve çalışma arkadaşlarının gözaltına alınmasıyla döviz …

TESK Başkanı Palandöken’den zamlara tepki: Ekonomiye zarar getirecek, enflasyonu yükseltecek

TESK Başkanı Palandöken’den zamlara tepki: Ekonomiye zarar getirecek, enflasyonu yükseltecek

İstanbul’da yaşamanın bedeli 93 bin lirayı aştı

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından açıklanan haziran ayına ait ‘İstanbul’da Yaşam Maliyeti’ araştırmasına göre, kentte yaşamanın maliyeti geçen yılın aynı ayına göre yüzde 47,13 arttı. İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 93.465 lira olarak hesaplandı.

New York borsası yükselişle kapandı: Tesla kendini toparlıyor

New York borsası yatırımcılar yarınki merakla beklenen istihdam raporu öncesinde ticaret görüşmeleri ve bütçe tasarısı müzakerelerindeki gelişmeleri izlerken yükseldi. Kapanışta Dow Jones endeksi, yatay seyirle 44.484,42 puan oldu. S&P 500 endeksi …