Üst solunum yolları enfeksiyonları arttı

İklim Değişikliği Solunum Yolu Enfeksiyonlarını Artırıyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, iklim değişikliğine bağlı olarak mevsimsel döngülerin bozulduğunu ve solunum yolu enfeksiyonlarında küresel bir artış gözlendiğini belirtti. Solunum sistemi hastalıklarının iklim koşullarıyla yakından ilişkili olduğunu vurgulayan Özlü, mevsimsel dönüşümlerde bu hastalıkların sıklığında artış yaşandığını belirtti.

Özlü, yaz ve bahar aylarında alerjik hastalıkların sıklıkla ortaya çıktığını, kış aylarında ise solunum yolu enfeksiyonlarının daha fazla görüldüğünü söyledi. Ancak, iklim değişikliğinin etkisiyle bu denge bozulmaya başladı. Özellikle son yıllarda viral enfeksiyonlar ve zatürre gibi hastalıkların artış gösterdiğini belirtti.

SEMPTOMLAR ÖRTÜŞEBİLİR

Prof. Dr. Özlü, bahar aylarında alerjik hastalıklara bağlı semptomların arttığına dikkat çekerek, enfeksiyon ve alerji arasındaki farkı ayırt etmenin zor olabileceğini ifade etti. Hastaların öksürük, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı gibi ortak semptomlara dikkat etmeleri gerektiğini belirtti.

‘MEVSİMSEL DÖNGÜLER DEĞİŞTİ’

Özlü, viral enfeksiyon geçiren hastaların kısa sürede başka bir virüse yakalanabileceğini belirterek, Covid-19 başta olmak üzere farklı virüslere karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Son zamanlarda viral enfeksiyonlara bağlı hastalıkların sıklığında değişiklik yaşandığını belirtti.

‘BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZİ GÜÇLÜ TUTMAMIZ LAZIM’

Özlü, viral solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için bağışıklık sistemini güçlü tutmanın önemine dikkat çekti. Hijyen kurallarına uyulması, sağlıklı beslenme, yeterli uyku ve grip aşılarının yaptırılması gerektiğini belirtti.

Related Posts

Uzmanından güneş yanığı uyarısı: Yıllar sonra da deri kanserine neden olabiliyor

Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz, güneş yanıkları açısından kısa süreli tatillerden korktuklarını belirterek, güneş yanığından sonra sırtta oluşan lekelerin kayıt altına alınarak, düzenli takibinin önemli olduğunu söyledi.

Menenjit vakaları artıyor: Bu belirtiler varsa dikkat!

Türkiye’de ve dünyada artan menenjit vakaları endişe yaratırken, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Mehmet Öztürk, önemli uyarılarda bulundu. Hatalığın grip gibi başlayıp, çok ciddi sorunlara yol açabildiğine dikkati çeken Uzm. Dr. Öztürk, “El hijyeni, kalabalık ortamlarda dikkatli davranmak ve hasta kişilerden uzak durmak önemli, ancak en güçlü korunma yöntemi aşıdır. Biz hekimler olarak bu aşıyı kuvvetle öneriyoruz” dedi.

Kolesterol gerçeği: Kalp krizi riski herkese eşit değil

Kolesterolü yüksek olan herkes aynı riski taşımıyor. Kolesterol testleri çoğu zaman eksik bilgi veriyor. Gerçek riski belirlemek için trigliserit, HDL ve bel çevresine de bakmak gerekiyor. Kan tahliliniz “normal” çıksa bile kalp krizi riski taşıyor olabilirsiniz. Çünkü total kolesterol değeri, partikül boyutu, insülin direnci ve bel çevresiyle beraber değerlendirilmelidir.

Uykusuzluk mu, uyku eksikliği mi?

Uykusuzluk ve uyku eksikliği aynı şey değildir. Yatakta dönüp durmak da, hiç yatmamak da bedeni aynı ölçüde tüketir. 50 yaş üstünde uykunun süresi kadar kalitesi de düşüyor. Uyandığınızda yorgunsanız, uyuyor olmanız yetmez. Hâlâ uykusuzsunuzdur.

Kemik erimesi olanlar dikkat: Kullanılan ilaçlar, çene kemiğinde ciddi yan etkilere neden oluyor

Kemik erimesi olanlar dikkat: Kullanılan ilaçlar, çene kemiğinde ciddi yan etkilere neden oluyor

Sağlık emekçisini bayramda bedava çalıştırma formülü: ‘Emeğe yapılan açık bir haksızlık’

Sağlık çalışanlarına normal mesai tamamlanmadan yapılan bayram çalışmaları için herhangi bir ek ücret ödenmediğine dikkat çeken SAHADER Başkan Yardımcısı Filiz Aksu, “Emekçinin emeğine yapılan açık bir haksızlıktır” diye konuştu.