Uzmanından güneş yanığı uyarısı: Yıllar sonra da deri kanserine neden olabiliyor

Güneşin Zararlarına Dikkat!

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Deri ve Zührevi Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi olan Yılmaz, güneşin insan sağlığına olan faydalarına dikkat çekti. Ancak güneşin aşırı maruz kalmanın deri kanserleri, kırışıklıklar ve erken yaşlanma gibi ciddi riskleri de beraberinde getirdiğini belirtti. Güneşin zararlarının bebeklik döneminden itibaren deride birikmeye başladığını vurgulayan Yılmaz, güneşin deride bıraktığı hasarların zamanla lekelere, kırışıklıklara ve hatta kansere kadar ilerleyebileceğini söyledi.

Özellikle 10.00-16.00 saatleri arasında güneşin yoğun olduğu zaman dilimlerinde güneş ışınlarından korunmanın önemine değinen Yılmaz, güneş koruyucu kremlerin yanı sıra şapka, uzun kollu gömlek ve şemsiye gibi koruyucuların kullanımını önerdi. D vitamini ihtiyacını karşılamak için güneş ışığı almanın önemli olduğunu belirten Yılmaz, ancak güneşten korunmanın da göz ardı edilmemesi gerektiğini hatırlattı.

Yılmaz, Avrupa’da dermatologlarla birlikte yürütülen “Euromelanom Projesi” kapsamında güneşin deri üzerindeki etkilerini göstermek amacıyla insan yüzünün bir tarafında bebeklik, diğer tarafında ise yaşlanmış ve hasarlı bir yüz görüntüsünü kullanarak farkındalık oluşturduklarını belirtti.

Özellikle kısa süreli tatillerde güneş yanıklarına dikkat çekerek, güneşin deride bıraktığı hasarların zamanla ciddi sorunlara yol açabileceğini vurgulayan Yılmaz, güneş yanığı sonrasında melanom adı verilen tehlikeli bir deri kanseri gelişme riskinin arttığını söyledi. Bu nedenle güneş yanığı geçiren kişilerin ilerleyen yaşlarda da dermatolog gözetiminde olması gerektiğini ifade etti.

Related Posts

Menenjit vakaları artıyor: Bu belirtiler varsa dikkat!

Türkiye’de ve dünyada artan menenjit vakaları endişe yaratırken, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Mehmet Öztürk, önemli uyarılarda bulundu. Hatalığın grip gibi başlayıp, çok ciddi sorunlara yol açabildiğine dikkati çeken Uzm. Dr. Öztürk, “El hijyeni, kalabalık ortamlarda dikkatli davranmak ve hasta kişilerden uzak durmak önemli, ancak en güçlü korunma yöntemi aşıdır. Biz hekimler olarak bu aşıyı kuvvetle öneriyoruz” dedi.

Kolesterol gerçeği: Kalp krizi riski herkese eşit değil

Kolesterolü yüksek olan herkes aynı riski taşımıyor. Kolesterol testleri çoğu zaman eksik bilgi veriyor. Gerçek riski belirlemek için trigliserit, HDL ve bel çevresine de bakmak gerekiyor. Kan tahliliniz “normal” çıksa bile kalp krizi riski taşıyor olabilirsiniz. Çünkü total kolesterol değeri, partikül boyutu, insülin direnci ve bel çevresiyle beraber değerlendirilmelidir.

Uykusuzluk mu, uyku eksikliği mi?

Uykusuzluk ve uyku eksikliği aynı şey değildir. Yatakta dönüp durmak da, hiç yatmamak da bedeni aynı ölçüde tüketir. 50 yaş üstünde uykunun süresi kadar kalitesi de düşüyor. Uyandığınızda yorgunsanız, uyuyor olmanız yetmez. Hâlâ uykusuzsunuzdur.

Kemik erimesi olanlar dikkat: Kullanılan ilaçlar, çene kemiğinde ciddi yan etkilere neden oluyor

Kemik erimesi olanlar dikkat: Kullanılan ilaçlar, çene kemiğinde ciddi yan etkilere neden oluyor

Sağlık emekçisini bayramda bedava çalıştırma formülü: ‘Emeğe yapılan açık bir haksızlık’

Sağlık çalışanlarına normal mesai tamamlanmadan yapılan bayram çalışmaları için herhangi bir ek ücret ödenmediğine dikkat çeken SAHADER Başkan Yardımcısı Filiz Aksu, “Emekçinin emeğine yapılan açık bir haksızlıktır” diye konuştu.

Kurban eti nasıl pişirilmeli? Uzmanı açıkladı: ‘Mutlaka haşlayın, dinlenmesi şart’

Kurban Bayramı gibi etin yoğun tüketildiği dönemlerde pişirme yöntemlerinin sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirten Beslenme Uzmanı Öğr. Gör. Kübra Şahin, Kurban Bayramı’nda sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu.